ANMELDELSER trollkrem200o

Published on April 15th, 2015 | by bergenbibliotek

Trollkrem

.. kan nytes av alle som liker tyttebær, men det er en annen historie: her skal det handle om det som kan nytes auditivt.

Tekst: Siren Steen

Tidlig i vår kom det ut en lekker samling med høydepunkter fra plateselskapet Trolls drøyt 200 single-utgivelser fra 1964 til 1974. Trollkrem er en CD-boks i lite bokformat, med et informativt hefte med gode opplysninger om artistene og komplett diskografi over Trolls utgivelser. Troll ble startet av Jørg-Fr. Ellertsen, den bergenske multimusikalske bakmann som hadde en finger med i det meste av norsk musikk- og underholdningsliv, både som musikkforhandler (han overtok i sin tid Rabes musikkhandel i Bergen), impressario-virksomhet og revykonge. Blant annet.

Første året ga Troll ut åtte singler og to EP-plater, og her finner vi Dizzie Tunes, bandet som kanskje er tettest knyttet mot Ellertsens navn.

Alle som hørte på radioen i disse årene – og det gjorde vel alle, vi hadde bare dette soundtracket – kjenner og kan nynne veldig mange av sangene som selskapet ga ut. Her er noen av titlene: Og så kom Helgenen frem, Et bitte lite miniskjørt, Engerdal-valsen, Regnets rytme, Nei, jeg skal aldri aldri mer si aldri, Å-å-å sheriff.

Flere artister fra Vestlandet er representert.

Davy Dean eller Sverre Faaberg med to singler i country-stil, han hadde tidligere vært med i Rolf Wesenlunds Bergen Beat- stall. Kjell Haave må nevnes, egentlig en Stavanger-kar, men som student i Bergen ga han ut singlen Onani (senere omdøpt til Kontaktproblemer), som selvsagt ble sensurert på NRK, og enda senere ble en Youtube-hit.

En av våre aller mest populære artister, Ivar Medaas/Vestlandsduoen, var ute på Troll med flere låter: Takk og pris, Gje meg jorda til bustad og den svært populære Det sa presten ikkje noko om.

Flere av artistene som kom ut på Troll er ennå aktive. The Young Norwegians, en duo som besto av Bjørn Morisse og Bjørn Falk Nilsen (senere kjent som Lillebjørn Nilsen) debuterte her, og han er umiskjennelig Lillebjørn i versjonen av folkvisen Det står en friar uti garde.

The Scavers ble lansert av Troll som ”Verdens nordligste popstjerner”, de kom fra Kirkenes. Medlemmene herfra dannet senere på 70-tallet grunnstammen i legendariske Popul Vuh og Popol Ace, med Pete Knutsen, Terje Methi og Thor Andreassen. Arne Schulze fra The Quivers skrev noen låter for The Scavers, og han ble også medlem i Popol Vuh/Popol Ace. The Scavers’ siste single på Troll, Bob Dylans Love minus zero vakte berettiget oppsikt, og var inn på Ti i skuddet-listen i 1966, på tredje plass. En seier for menneskeheten.

Trollkrem er utgitt i 500 eksemplarer, og det vil med all sannsynlighet ikke bli trykket opp flere. Dette er et viktig løft for norsk lydhistorie, og en sann svir for alle med et forhold til musikken fra tiden.

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑