KONSERTER Ludwig Van Beethoven

Published on May 5th, 2015 | by Jan Hemmingsen

Onsdagskonserten

Onsdag. Den faste fridagen midt i uken, hvis man kun jobber i 80% stilling. Dagen man kan lumre i sengen så lenge man vil og det vil man. Laang frokost mens man myser i avisene. Og der står det jo: Beethovens niende symfoni i Grieghallen kl. 19.30. Hva – allerede! Hadde lest det engang for lenge siden i Harmoniens program og nu var tiden inne. Så muligheten for at dagen kunne bli spesiell. Beethoven, mannen som alltid hadde ønsket å bli født på en søndag, og ble det 16.12. 1770, fem år etter at Harmonien ble stiftet.

Opp av loppekassen, ringe konemor for å invitere til konsert. Jepp, hun ble med, kunne til og med rekke en middag på byen før konserten. Andre som kunne tenkes å ville dele opplevelsen på kort varsel? Naboene vi ikke hadde truffet på lenge? Sendte en melding intet svar.

På med finstasen. Det skal ikke spares på noe ved en anledning som dette. Beethovens niende.  Masaaki Suzuki, japansk dirigent, 4 internasjonale solister, to kor og et musikkstykke. Et mesterverk.

Grieghallen. Bygget for vellyd, summende av mennesker på let etter sin plass.
Orkesterets toneanarki før konsertmesteren entrer scene og får alle til å møtes i kammertonen.

Forventningene som fyller kropp og sjel når man synker tilbake i stolen med et glass edle dråper i hånden.

Musikken som beruser med et vink fra dirigentens taktstokk. Orkesteret blir èn organisme nådeløst styrt av dirigentens bevegelser. Klimaks i den siste sats hvor solister, kor og musikere sender deg til et sted hvor du aldri har vært. Musikk skapt av en stokk døv mann for nesten 200 år siden. Ufattelig! Vidunderlig!

Snott og tårer når musikken forstummer og avløses av taktfast klapping og man motvillig kommer til sans og samling. En diskret Kleenex fra min kone som jeg tørker mitt våte ansikt med.

Beethovens siste ord skal ha vært:
«Jeg lukker mine øyne med den velsignede visshet at jeg har etterlatt meg en lysstråle på jorden».
Absolutt Ludwig absolutt!

Tags: ,


About the AuthorBack to Top ↑