Vårens siste Huslyd blir et møte med musikeren og kunstneren Billy Childish, via tolkningene til bergensbandet The Wednesday Knights.

Tekst: Charlotte Myrbråten

The Wednesday Knights er et garasjerockband som har holdt det gående i Bergen siden 2010, med inspirasjon fra tenåringsband fra sekstitallet, pubrock og punk fra søttitallet, R&B fra femtitallet, og ikke minst alle bandene Billy Childish har spilt i siden slutten av syttitallet. Billy Childish (født Stephen John Hamper) har gitt ut et tresifret antall plater og et ukjent antall singler, og er mannen som er ansvarlig for at halvparten av alle verdens garasjeband har valgt et navn som begynner med «The».

Han debuterte med punkbandet The Pop Rivets i 1977, og har siden ledet band som The Milkshakes, Thee Headcoats (og «jentegruppen» Thee Headcoatees hvor blant annet Holly Golightly og Ludella Black debuterte som vokalister), Thee Mighty Caesars, The Delmonas, The Buff Medways, The Musicians of the British Empire, The Spartan Dregs og The Chatham Forts.

Billy Childish var i utgangspunktet inspirert av punk-bevegelsen, men ble raskt skuffet over hvordan den utviklet seg til å spille raskere, hardere og kjedeligere. Sammen med likesinnede amatørmusikere hentet han inspirasjon fra femti- og sekstitallsrock og blandet dette med punkens energi. Han begynte å spille inn plater idet åttitallet begynte, med alt dette tiåret innebar av trommemaskiner og synth. I protest mot det som på denne tiden ble regnet som moderne lydbilde begynte Childish å eksperimentere med «gammeldags» analogt utstyr og innspillingsteknikker, og la på denne måten grunnlaget for mye av dagens garasjerock (og egentlig alle rockeband som inneholder en ekte trommeslager).

I tillegg til å være en innovatør innen primitiv rock har Billy Childish gjort seg bemerket som folk- og bluesmusiker, som poet og som billedkunstner. I tillegg til å være et forbilde for alle verdens garasjeband har Billy Childish blitt nevnt som en inspirasjonskilde av så ulike artister som Kurt Cobain, Jack White og Kylie Minogue (!).

Før konserten blir det et lite foredrag fra kunstviter Vegard Urne om billedkunsten til Billy Childish.