NYHETER Toresen 1

Published on June 25th, 2015 | by Lars Christian Bjørknes

Singelslipp: Maria Toresen – The Mountain

I oktober kommer debutalbumet til Maria Toresen. I mellomtiden drypper hun nå singelen The Mountain, med en arktisk musikkvideo.

Tekst: Lars Bjørknes

– Låten handler om å vandre i fjellet i regn og vind, sier Toresen.

«Fjellet» nevnes ikke i denne sammenhengen som en diffus ide om fjellheimen, men ganske spesifikt Lysenuten i nærheten av heimstedet Sandeid.

– Jeg hadde et pianokomp som manglet tekst i flere år. Jeg følte ikke at jeg fant den rette teksten, forteller Toresen.

– Men etter en tur opp Lysenuten så løsnet det, og plutselig kom ordene ut. Når jeg hører låten igjen nå, eller spiller den, så tar den meg tilbake til fjellet emosjonelt.

I alle tilfelle er altså The Mountain ute nå, med en musikkvideo som også har ei spesifikk bakgrunnshistorie.

– Musikkvideoen er basert på gamle filmopptak som grandonkelen min gjorde på Svalbard på slutten av 60-tallet, da han jobbet som kokk i Ny Ålesund.

Musikalsk familie

Men siden Maria Toresen enda er et nokså ubeskrevet blad for de fleste, kan vi stille det helt grunnleggende spørsmålet: Hvem er Maria Toresen?

– Jeg kommer fra en musikalsk familie, og har drevet med sang og musikk fra dag én. Av familien må jeg spesielt trekke fram bestemor, min første fiolinlærer og mentor, som en av de som har vært viktigst for meg. Solokarrieren min fikk sitt egentlige startskudd i 2013. Da hadde jeg min første konsert med eget materiale, og siden da har det vært en bratt læringskurve.

Skrekkblandet fryd

Hva tenker du om å jobbe som uavhengig artist i et medielandskap der de store selskapene kaprer mye av sendeflaten og oppmerksomheten?

– Det er utrolig mye arbeid. Men det er lærerikt, og noe jeg må gjennom. Det finnes alltid noe man burde ha gjort, og døgnet har ikke nok timer. Men jeg kan ikke klage, dette er noe jeg har valgt selv.

Hun medgir også en viss skrekkblandet fryd i forbindelse med å ta steget ut av startgropa som soloartist.

– Å utgi album er en angstbetont affære. Mye redsel i form av hvilke tilbakemeldinger en kommer til å få, sier Toresen.

– Men jeg har jobbet mye med meg selv når det gjelder dette, «Hvem er jeg gjør dette for? Er du fornøyd selv, Maria?». Følelsesmessig har det vært en berg- og dalbane. Men jeg har kommet ut tøffere og mer selvsikker på andre siden.

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑