NYHETER urheim brunvoll

Published on August 26th, 2015 | by Lars Christian Bjørknes

Kosmisk ensomhet i tospann

Mari Kvien Brunvoll og Stein Urheim ga den 11. august ut albumet For individuals facing the terror of cosmic loneliness. Dette er den tredje fullengdes utgivelsen deres, etter at de slapp både Daydream Community og Daydream Twin i løpet av 2013.

Tekst: Lars Christian Bjørknes

De to bergensbaserte musikerne har med Individuals… lagd et album som i løpet av en drøy halvtime tar deg med på en vár og underfundig reise gjennom atmosfæriske og drømmende musikalske stykker. Det minimalistiske lydbildet males med saktegående elektroniske penselstrøk av vokal og gitar og lekende, gjennomtenkt bruk av effekter.

Det kan være lett å gå seg bort i effektbruk og elektronisk eksperimentering i et såpass kosmisk musikalsk landskap, men Brunvoll og Urheim har ikke mistet fokus på det som er det essensielle i enhver utgivelse, nemlig sanger. Bak fasaden til alle ni sporene på platen finnes det en komposisjonell ryggrad som gir følelsen av at låtene også vil fungere i andre innpakninger.

Vi har tatt en kjapp prat med Stein Urheim om det nye albumet.

– Kan du forklare hva dere legger i begrepet Cosmic Loneliness?

– Jeg leste for noen år siden i Bertrand Russells History of Western Philosophy, og i et avsnitt i innledningen der skriver han om ulike måter filosofien kan være til hjelp, trøst og håp for mennesker på. Og setningen “…for the individual facing the terror of cosmic loneliness..”  festet seg av en eller annen grunn i hodet mitt som en fin formulering, sier Urheim.

– Denne strofen ble brukt i teksten på låten som ble hetende Lazy Philosopher. Det er altså et nesten-sitat av Russell, skrevet slik at det handler om musikk. Håpet er jo at musikken kan være til hjelp på en tilsvarende måte som han tenker at filosofien kan være det.

Mange jern i ilden

Tiden som har gått siden duoens forrige kollaborasjon har Urheim blant annet brukt på å gi ut et selvtitulert soloalbum. Kvien Brunvoll har gitt ut plate med trioen Building Instrument, og nå senest sommerens kassettutgivelse (!) Weathering sammen med Espen Sommer Eide. For individuals facing the terror of cosmic loneliness har blitt meislet til sin endelige form i løpet av de siste par årene innimellom de andre prosjektene.

– Det startet ut, som det ofte gjør, med små idéer som kom dettende ned for et par år siden. De første demo/skisse-opptakene er vel fra omtrent da, sier Urheim.

– Jeg kommer med en idé, eller Mari kommer med en idé, så sitter vi og drodler og lager lydarrangementer ut i fra det. Vi skriver ned noen ting, og improviserer masse, gjerne med en opptaker stående på.

Urheim forteller at de to er cirka likestilt i alt de gjør, begge bidrar med låtskisser og ideer som i samarbeid og improvisasjon blir om til ferdige stykker. Albumet ble spilt inn på Dale forsamlingshus i januar i år, før det har blitt ferdigstilt i samarbeid med produsent Jørgen Træen. Dette samarbeidet har i følge Urheim gitt et særpreg som får platen til å skille seg ut fra de to foregående.

– Han har gjort en helt fantastisk jobb og har satt sitt særpreg på albumet, forteller han.

– På de to tidligere albumene hadde vi spilt materialet mye på konsert i forkant av innspillingene, slik at det vi spilte inn var veldig likt det vi hadde gjort på konsert. Det hadde vi ikke denne gangen, og veldig mye ble arrangert under innspillingen på Dale og med Jørgen i etterkant.

Klubbing i Tyskland

Men selv om materialet ikke har blitt spilt så mye live enda, vil det bli muligheter til å se duoen i konsert i høst. Først på Robotbutikken i Bergen 28. august.

– Deretter spiller vi på diverse klubber i Berlin og Hamburg i oktober, før vi har offisiell slippkonsert i Bergen på Bergen Internasjonale Musikkfestival.

– Finnes det planer for nye utgivelser etter denne?

– Dette er jo tredje platen vår på under fire år, så vi konsentrerer oss mest om denne akkurat nå. Og så holder vi på med diverse prosjekter og utgivelser på hver vår kant, i tillegg til andre prosjekter vi samarbeider om. Så det finnes ingen konkrete planer for ny duoinnspilling med det første, avslutter Urheim.

Tags: , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑